Suomalainen Sanomalehtimiesliitto   The Finnish Association of Journalist

 
SSL
Esittely
Kokoukset ja johtokunta
Säännöt
Yhteystiedot
 
Jäsenyys
Jäsenkirjeet
Liity jäseneksi
Jäsenhakulomake
Muutoslomake
 
Toiminta
Suometar-päivä
Olli-palkinnot
Satavuotisjuhlat
Matkat
Mediapiiri
Tapahtumat arkisto
In memoriam
Kirjat
Uuden Suomettaren
Säätiö
Takaisin etusivulle
 
 

Mediapiirissä ke 1.3.2017 klo 17.00 Suomen Kuvalehden vaiheet

Mediapiirissä keskiviikkona 1. maaliskuuta kello 17.00 käsitellään Suomen Kuvalehden satavuotisia vaiheita – ehkä kuitenkin ensi sijassa viime vuosikymmeniä. Samalla voi tietenkin pohtia aikakauslehdistö ylipäänsä. Mukana on lehden komean historiateoksen Sanan ja kuvan vuosisata jälkipuoliskon (vuodesta 1966) kirjoittanut Sakari Siltala. Lehden vaiheisiin kuuluvat niin Urho Kekkosen kirjoittelu eri nimimerkeillä kuin monet dramaattiset päätoimittajan vaihdokset – niin suuret journalistiset saavutukset kuin maine "Kuivalehtenä".

Paikkana on edelleen hotelli Arthur´(Helsingin NMKY:n talossa, Vuorikatu 19). Kahvi- ja voileipätarjoilun takia pyydetään ilmoittautumaan Jukka Reinikaiselle ma 27.2. mennessä.

Jukka Reinikainen, sihteeri ja rahastonhoitaja
P.09-412 7208,040-511 4996
jukka.reinikainen@omnipress.fi


Digistrategiaa Mediapiirissä lokakuussa 2016Aamulehden päätoimittaja Jouko Jokinen kertoi Aamulehden strategiasta median murroksessa mediapiirin kokouksessa 23. lokakuuta.

2025 perinteinen printtilehti on Jokisen mukaan luksustuote, jonka levikki on ehkä 50 000 kpl. Se nojaa vankasti laatujournalismiin, jonka elinvoimaan Jokinen vankasti uskoo. Haasteita kuitenkin riittää digitaalisten palveluiden kehittämisessä ja niiden sekä ilmoitusten tai bannereiden hinnoittelussa.

Jokinen taustoitti näkemyksensä yli 20 vuoden aikajanalla. Hurja muutos alkoi pitkälti päätetaitosta.Mediapiiri ti 3.3. 2015 klo 17.00 - "Loistavat Erkot"

Mediapiirin seuraavassa tapaamisessa tiistaina 3.maaliskuuta kello 17.00 on lähtökohtana Antti Blåfieldin tuore teos Loistavat Erkot.

Keskustelemme siitä kirjoittajan kanssa jo tutussa paikassa hotelli Arthurissa (Helsinki, Vuorikatu 19, Kaisaniemen puiston reunassa).

Kahvitarjoilun takia pyydetään ilmoittautumaan Jyrki Vesikansalle mieluiten 27.2. mennessä, yhteystiedot alla.

Jyrki Vesikansa, puheenjohtaja
p. 09-777 3074, 040-721 7334
jyrki.vesikansa@kolumbus.fi
Väinölänkatu 13 F 47, 00610 Helsinki


Mediapiiri 10. huhtikuuta 2013 kello 17

Harrastuspiiri kokoontuu 10. huhtikuuta kello 17. Talouselämän päätoimittaja Reijo Ruokanen alustaa talousjournalismista. Kahvi- ja teetarjoilua. Ilmoittautumiset Jyrki Vesikansalle.

Kokouspaikka:
Hotel Arthur, Vuorikatu 19 Helsinki. Malinin sali,
kokoustilat 2. kerros


Mediapiiri ti 9.10.2012 - toimittaja ja tiedottaja

Harrastuspiiri kokoontuu tiistaina 9. lokakuuta kello 17.00 Iltalehdessä, Aleksi 9, IV kerros.

Teemana on toimittajan ja tiedottajan suhteen kehittyminen lähtökohtanaan tiedottajien liiton ProComin tuore historiateos Vuosisata suhdetoimintaa – Yhteisöviestinnän historia Suomessa.

Kirjan tekijöistä keskusteluun osallistuu mm. maisteri
Sirkka-Liisa Roine, aiempi Pörssisäätiön toimitusjohtaja, Kansallispankin keskeinen tiedottaja sekä mm. Kauppalehden ja Helsingin Sanomain toimittaja sekä kokenut tiedottaja
Pirjo von Hertzen. Meistä monilla on useitakin näkökulmia lobbaukseen ja muihin alan ilmiöihin.

Kahvitarjoilua.

Ilmoittautumiset mielellään 5.10. mennessä Jyrki Vesikansalle,
jyrki.vesikansa@kolumbus.fi, 09-777 3074 tai 040-721 7334.


Tervetuloa sekä aiemmin mukana olleet että aiheesta kiinnostuneet uudet tulokkaat!


Mediapiiri ti. 4.10.2011 kello 17

Iltalehdessä, Aleksi 9, neljäs kerros.
Monessa mukana ollut Hannu Olkinuora alusti median sähköisestä murroksesta, sen vaikutuksista perinteisiin välineisiin ja journalismiin. Entiseen tapaan tyylilajina oli keskustelu.

Olkinuora on juuri jättänyt Hufvudstadsbladetin päätoimittajuuden. Sitä ennen hän on ollut mm. Kauppalehden, Aamulehden ja Svenska Dagbladetin päätoimittaja, Alma Median lehtisektorin eli Alpressin toimitusjohtaja, Yleisradion hallituksen puheenjohtaja ja Tampereen yliopiston määräaikainen journalistiikan professori.


Mediapiiri ti 5.4.2011 klo 17

Mediapiiri kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 5. huhtikuuta 2011 kello 17.00 Iltalehdessä, Aleksanterin-katu 9, Helsinki (IV kerros). Teemasta lisätietoja seuraavassa jäsenkirjeessä, liiton kotisivuilla ja sähköpostiviesteissä.
Uudet jäsenet, tervetuloa! Kahvitarjoilun takia osallistumisesta pyydetään ilmoittamaan Jyrki Vesikansalle, yhteystiedot alla.

jyrki.vesikansa(at)kolumbus.fi


Mediapiiri ti 2.11.2010 klo 17 Iltalehdessä

Eero Sauri on alusti Ruotsin lehtien tilanteesta, etenkin ketjuuntumisesta ja muista omistuskuvioista.

Mediapiiri kokoontui marraskuussa Iltalehdessä.
Lataa Eero Saurin esitelmä(pdf) aiheesta.Mediapiiri 9. helmikuuta 2010 kello 17.00 Iltalehdessä.

Teemana oli Kustantajasuvut:

Yhtenä lähtökohtana on tällöin tuore Eljas Erkon elämäkerta, jota on tarkoitus esitellä myös liiton vuosikokouksessa keväällä - ilmeisesti peräti Päivälehden museossa Ludviginkadulla. Teemaa voisi kuitenkin pohtia jo nyt yleisemmin ja yhteisvoimin. Siksi toivon mediapiiriläisten panosta.

Voisi nostaa esiin mm. seuraavaa:
- Onko henkilökohtainen panos ja perhe/sukuomistus erityisen tarpeen/ hyödyksi mediabisneksessä? Lehtilordeja riittää: Hearst, Northcliff, Beaverbrook, Murdoch, Springer, Augstein, Bonnierit jne. Kasvoton omistus ei taas ole useinkaan onnistunut tällä alalla - sen enempää kuin puolue- tai etutaho-omistus.

- Suomen kehityksen erityispiirteitä on alun perin laajan, aatelähtöisen omistuksen keskittyminen joko toimivalle johdolle tai (vasemmalla) puolueelle. Bisneslähtöisyyttä oli etenkin aiemmin vähän. (Ehkä Hbl/ Schauman?) Lyytikäisetkin taisivat perustaa Avun lähinnä leivän saamiseksi. Voita sen päälle tuli myöhemmin.

- Tuoreita tutkimuksia on mm. Keskisuomalaisen omistajasuvuista sekä Etelä-Suomen Sanomista. Aiempia mm. Juha Numminen A-lehdistä. Myös Turun Sanomista on ilmestynyt uusi historiateos. Niiden antia voisi yhdessä pohtia.

- Oma tarinansa on Yhtyneet Kuvalehdet: muutaman suvun yhteisomistuksesta Reenpäille. Tai Lehtimiehet: Urpo Lahtiselta Yhtyneille (+ perintöriitaan).

- Erkkojen saagasta voisi pohjustaa pääpiirteitä.

- Voi myös kysyä, miten Uusi Suomi olisi pärjännyt, jos Armas Lassila olisi onnistunut -- tai jos Löfgren/Lounasmaan ym. suppean piirin omistusta ei olisi 1905 tienoilla purettu. Olisiko työväenlehdistö kehittynyt toisin henkilökohtaisemmassa omistuksessa? Entä Konstsamfundetin kaltainen omistus?

- Mikä on lehtilordien ja patruunoiden merkitys sananvapaudelle ja journalismille?

- Miten käy perheomistukselle jatkossa: Sanomille, Kalevalle, Turun Sanomille jne? Löytyykö äveriäitä ostajia, onnistuuko sukupolvenvaihdos ja perinnönjako? Eri malleja?

Uudet jäsenet ovat tervetulleita piiriin!

Kahvitarjoilun takia osallistumisesta pyydetään ilmoittamaan Jyrki Vesikansalle mieluiten viimeistään ma 8.2., yhteystiedot alla

P. 09-777 3074, 040-721 7334
jyrki.vesikansa(at)kolumbus.fi


Mediapiiri ti 6.10.2009 klo 17

Esillä olivat pääkirjoitukset, kolumnit ja muut kantaa ottavat kirjoitukset. Jyrki Haikonen pohjusti keskustelua.
Keskustelu oli vilkasta ja huone täysi.


Mediapiiri 27.1.2009 Iltalehdessä

Mediahistorian harrastuspiirissä käsiteltiin viimeksi Jyrki
Pietilän
väitöskirjaa Kirjoitus, juttu, tekstielementti
suomalaisen journalismin juttutyyppien kehityksestä 1771-2000
.

Teosta saa tieteellisten julkaisukanavien kautta, mutta liitto
voi tilata kiinnostuneille sitä yhteisesti. Tilaukset Jukka
Reinikaiselle, yhteystiedot alla. 779-sivuisen kirjan ohella
hintaan sisältyvät tietenkin lähetyskulut, mutta Jukka voinee
tuoda tilatun teoksen myös sopivaan liiton tilaisuuteen.

sihteeri Jukka Reinikainen
puh. 040 511 4996, sähköposti: sihteeri(at)sanomalehtimiesliitto.fi
Huom! Korvaa sähköpostiosoitteissa (at) @-merkillä.


Mediapiiri 7. 10.2008 Iltalehdessä

Mediahistorian harrastuspiirissä esitteli viimeksi Eero Sauri Pohjois-Suomen lehdistön vaiheita. Tämä tarjosi tilaisuuden keskustella myös seudun median tuoreimmista käänteistä.

Eero Saurin alustus Puolue ja pohjoiset maakuntalehdet (pdf)


Mediapiiri ti 20.5. 2008 Iltalehdessä
aiheina oli mm. Uuden Suomen viimeiset vaiheet.

Jyrki Vesikansan kirjoitus Uuden Suomen vaiheista Kanavan juhlanumerossa. Lue lisää


Jyrki Vesikansan lisensiaattityö:

Uuden Suomen viimeinen nousu ja tuho 1976-91
avaa pdf-tiedosto

 

 
www.sanomalehtimiesliitto.fi      Lähetä sähköposti osoitteella: sihteeri(at)sanomalehtimiesliitto.fi     Korvaa sähköpostiosoitteissa (at) kirjaimet @-merkillä
  2008 © SSL