Suomalainen Sanomalehtimiesliitto   The Finnish Association of Journalist

 
SSL
Esittely
Kokoukset ja johtokunta
Säännöt
Yhteystiedot
 
Jäsenyys
Jäsenkirjeet
Liity jäseneksi
Jäsenhakulomake
Muutoslomake
 
Toiminta
Suometar-päivä
Olli-palkinnot
Satavuotisjuhlat
Matkat
Mediapiiri
Tapahtumat arkisto
In memoriam
Kirjat
Uuden Suomettaren
Säätiö
Takaisin etusivulle
 
 

2018

Olli-palkinnot Kirsti Sintoselle ja Risto Kunnakselle

Suomalainen Sanomalehtimiesliitto on myöntänyt Olli-palkinnon tunnustuksena ansiokkaasta journalistin työstä päätoimittaja, valtiotieteiden maisteri Kirsti Sintoselle ja rikos- ja oikeustoimittaja Risto Kunnakselle. Palkinto on nimetty liiton pitkäaikaisen sihteerin ja suuren journalistin, professori Väinö Nuortevan eli pakinoitsija Ollin mukaan.

Kirsti Sintonen on aloittanut journalistin uransa kesätoimittajana Uudessa Suomessa ja toiminut sittemmin uutistoimittajana, erityisalanaan koulutussektorin uutisointi. Tällä hetkellä Sintonen on päätoimittajana Acatiimi-lehdessä, josta hän on luonut johtavan yliopisto- ja tiedepoliittisen debatin areenan.  Twitterissä Sintosella on yli 5500 seuraajaa. Kun seuraa Sintosen twiittejä pysyy selvillä yliopistojen ja tutkimuksen ajankohtaisista asioista.
Risto Kunnas on työskennellyt Iltalehdessä uutispäällikkönä, tuottajana ja etenkin maan johtaviin kuuluvana tutkivana rikos- ja oikeusjournalistina.  Hänen urahaaveenaan oli nuorena olla rikospoliisin väkivaltatutkija. Nykyinen työ on tätäkin haavetta mielenkiintoisempi.  Työssään Kunnas arvostaa uutisen vaikuttavuutta, tilanteen korjaantumista uutisoinnista johtuen. Kaiken perustana omassa työssään Kunnas pitää luottamusta lähteiden kanssa.


Kunniakirjat:


Suomalainen Sanomalehtimiesliitto on myöntänyt päätoimittaja, valtiotieteiden maisteri Kirsti Sintoselle Olli-palkinnon tunnustuksena merkittävästä journalistin urasta uutistoimittajana, tiedottajana ja etenkin päätoimittajana Acatiimi-lehdessä, josta hän on luonut johtavan yliopisto- ja tiedepoliittisen debatin areenan.
Helsingissä, toukokuun 15. päivänä 2018
Maarit Tyrkkö, puheenjohtaja        Jukka Reinikainen, sihteeri

Suomalainen Sanomalehtimiesliitto on myöntänyt rikos- ja oikeustoimittaja Risto Kunnakselle Olli-palkinnon tunnustuksena merkittävästä journalistin työstä Iltalehdessä uutispäällikkönä, tuottajana ja etenkin maan johtaviin kuuluvana tutkivana rikos- ja oikeusjournalistina.  
Helsingissä, toukokuun 15. päivänä 2018

 

 


2017

Olli-palkinnot Kreeta Karvalalle ja Merja Ylä-Anttilalle

Päätoimittaja Merja Ylä-Anttila (va.) ja toimittaja, filosofian tohtori Kreeta Karvala palkittiin journalistisesta työstään.

Suomalainen Sanomalehtimiesliiton Olli-palkinnot 2017 myönnettiin ”tunnustuksena ansiokkaasta journalistin työstä” toimittaja, filosofian tohtori Kreeta Karvalalle ja päätoimittaja Merja Ylä-Anttilalle. Palkinto on nimetty liiton pitkäaikaisen sihteerin ja suuren journalistin, professori Väinö Nuortevan eli pakinoitsija Ollin mukaan.

Kreeta Karvala on työskennellyt ennen muuta Iltalehdessä niin pääkirjoitusten ja kolumnien kuin haastattelujen tekijänä – merkittäviä uutiskaappauksia unohtamatta. Hän liikkuu suvereenisti Euroopassa ja tunnetaan myös tv-keskustelijana. Kaiken ohessa hän julkaisi 2014 väitöskirjan uutismedioista nettimurroksessa, palkinnon perusteluissa todetaan.

Merja Ylä-Anttila on edennyt MTV:ssä kesätoimittajasta vastaavaksi päätoimittajaksi. Hänet tunnetaan muun muassa taitavana vaalikeskustelujen vetäjänä. Usein vaikeissa oloissa hän on ollut kannustava esimies ja hyvä kollega journalistien yhteisöissä, palkintoa perustellaan.

 


2016Pitkänlinjan kirjeenvaihtaja Yrjö Lautela sekä talouden ja politiikan toimittaja Eeva Palojärvi saivat Olli-palkinnot.

Olli-palkinnot Yrjö Lautelalle
ja Eeva Palojärvelle

Suomalainen Sanomalehtimiesliitto on myöntänyt Olli-palkinnon tunnustuksena ansiokkaasta journalistin työstä toimittaja Yrjö Lautelalle ja Eeva Palojärvelle. Palkinto on nimetty liiton pitkäaikaisen sihteerin ja suuren journalistin, professori Väinö Nuortevan eli pakinoitsija Ollin mukaan.
   Yrjö Lautela on vaikuttanut ennen muuta Yleisradion ulkomaankirjeenvaihtajana muun muassa Jugoslavian hajoamissodissa 1990-luvulla sekä Berliinissä ja Puolassa. Hänet tunnetaan asiantuntevana, eleettömänä tiedonvälittäjänä vaativilla työkentillä. Hän on ansioitunut myös urheilutoimittajana.
   Eeva Palojärvi on vaikuttanut asiantuntevana taloustoimittajana Kauppalehdessä, Uudessa Suomessa, Iltalehdessä ja Nelosessa. Nyt hän työskentelee myös politiikan saralla Helsingin Sanomissa. Palojärvi on rohkea uutistoimittaja ja toimitusten hengen reipas ylläpitäjä.
   Vuonna 1905 perustettu Suomalainen Sanomalehtimiesliitto on maan vanhin edelleen toimiva journalistien yhdistys. Jäseniä on noin 270.

Jukka Reinikainen


2015

Palkinto kokemukselle
Olli-palkitut Yrjö Klippi ja Elina Grundström.

Suomalainen Sanomalehtimiesliitto on myöntänyt Olli-palkinnon tunnustuksena ansiokkaasta journalistin työstä toimittaja Elina Grundströmille ja graafikko Yrjö Klipille. Palkinto on nimetty liiton pitkäaikaisen sihteerin ja suuren journalistin, professori Väinö Nuortevan eli pakinoitsija Ollin mukaan.

Valtiotieteen maisteri Elina Grundström on vaikuttanut muun muassa Ylioppilaslehden ja Vihreän Langan päätoimittajana sekä Tampereen yliopistossa journalistiikan vierailuprofessorina. Nykyään hän toimii mm. kolumnistina. Grundström on saanut aiemmin mm. kahdesti valtion tiedonjulkistamispalkinnon.

Graafikko Yrjö Klippi on osallistunut keskeisesti mm. Helsingin Sanomain Kuukausiliitteen sekä Uuden Suomen visuaalisen ilmeen kehittämiseen ja toteuttamiseen. Hän on korostanut ulkoasun ja muiden elementtien yhdistämistä. Klippi on ylläpitänyt omaa muotoilutoimistoa ja julkaissut alan harrastajana Puuvene-lehteä. Vuonna 1905 perustettu Suomalainen Sanomalehtimiesliitto on maan vanhin edelleen toimiva journalistien yhdistys. Jäseniä on noin 260.


Lue Elinan kolumni sananvapaudesta, josta hän puhui palkitsemistilaisuudessa.

Yrjö Klippin suomi lehtitaloja


2014

Olli-palkinnot Johannes Koromalle ja Hilkka Tienhaaralle

Kukitetut palkitut Ostrobotnian Jääkärikabinetissa 7. toukokuuta

Suomalainen Sanomalehtimiesliitto on myöntänyt Olli-palkinnon tunnustuksena ansiokkaasta journalistin työstä pääkonsuli Johannes Koromalle ja toimittaja Hilkka Tienhaaralle. Palkinto on nimetty liiton pitkäaikaisen sihteerin ja suuren journalistin, professori Väinö Nuortevan eli pakinoitsija Ollin mukaan. Johannes Koroma uudisti merkittävästi talousjournalismia mm. luomalla Helsingin Sanomain Taloustiistain. Uuden Suomen päätoimittajana 1976-89 hän uudisti tuhon partaalle ajautunutta lehteä tuloksellisesti ja mm. aloitti nykyisen Iltalehden. Hän jatkaa edelleen journalistin työtä luettuna kolumnistina. Hilkka Tienhaara on vaikuttanut monipuolisena, ammattitaitoisena toimittajana Uudessa Suomessa ja Iltalehdessä 1980-luvun alkuvuosista lähtien. Hänen otteensa aiheisiin on inhimillinen, mutta samalla analyyttinen ja tarvittaessa kriittinenkin. Toimitusyhteisössä hän on vaikuttanut aina rakentavasti.


2013

Olli-palkinnot jaettu

Suomalainen Sanomalehtimiesliitto jakoi vuosikokouksessaan 7. toukokuuta tämän vuoden Olli-palkinnot kahdelle merkittävälle journalistille, Suomalaisen sanomalehtimiesliiton jäsenelle Maarit Niiniluodolle ja Merja Sundströmille.

Maarit Niiniluoto sai palkinnon ”persoonallisesta journalistin työstä sekä uraa uurtaneesta toiminnasta Suomen johtavana viihteen historioitsijana.” Maarit Niiniluoto on freaa lance-toimittaja, joka on mm. tehnyt ja tekee edelleen ohjelmia ja käsikirjoituksia viihteen historiasta.

Merja Sunströmiä kiitettiin ”monipuolisesta, rohkeasta journalistin työstä niin ulkomaan- kuin kulttuuritoimittajana”. Merja Sundström tunnetaan MTV3:n kulttuuritoimittajana ja entisenä ulkomaantoimittajana.

 

2013

Olli-palkinnot jaettu

Suomalainen Sanomalehtimiesliitto jakoi vuosikokouksessaan 7. toukokuuta tämän vuoden Olli-palkinnot kahdelle merkittävälle journalistille, Suomalaisen sanomalehtimiesliiton jäsenelle Maarit Niiniluodolle ja Merja Sundströmille.

Maarit Niiniluoto sai palkinnon ”persoonallisesta journalistin työstä sekä uraa uurtaneesta toiminnasta Suomen johtavana viihteen historioitsijana.” Maarit Niiniluoto on freaa lance-toimittaja, joka on mm. tehnyt ja tekee edelleen ohjelmia ja käsikirjoituksia viihteen historiasta.

Merja Sunströmiä kiitettiin ”monipuolisesta, rohkeasta journalistin työstä niin ulkomaan- kuin kulttuuritoimittajana”. Merja Sundström tunnetaan MTV3:n kulttuuritoimittajana ja entisenä ulkomaantoimittajana.


 

2012

Olli-palkinnot Liesimaalle ja Nuotiolle

Liiton puheenjohtaja Jyrki Vesiakansa (oik) ja sihteeri Jukka Reinikainen luovuttivat Olli-kunniakirjat Pirjo Nuotiolle ja Eero Liesimaalle vuosikokouksessa 3. toukokuuta. Kuva: Matti Laitinen

Suomalainen Sanomalehtimiesliitto jakoi perinteiset Olli-palkinnot. Palkinnon saivat tänä vuonna Iltalehden valokuvaaja Eero Liesimaa ja MTV 3:n uutisankkuri
Pirjo Nuotio.


Eero sai palkinnon tunnustuksena monipuolisesta ja ansiokkaasta kuvajournalismin kehittämisestä. Pirjoa kiitettiin pitkästä urasta empaattisena ja samaan aikaan kriittisenä sekä asioihin perehtyvänä uutisankkurina.2011

Olli-palkinnot Maarit Huoviselle ja Timo Hakkaraiselle

Suomalainen Sanomalehtimiesliitto on myöntänyt Olli-palkinnon tunnustuksena ansiokkaasta journalistin työstä toimittaja Timo Hakkaraiselle ja toimittaja Maarit Huoviselle.

Timo Hakkarainen on vastannut yli neljännesvuosisadan keskeisesti Iltalehden poliittisesta uutis- ja yhä enemmän myös mielipidejournalismista. Hänen työtään on leimannut ennakkoluuloton pyrkimys objektiivisuuteen, luotettavuuteen ja selkeyteen.

Maarit Huovinen on vaikuttanut 1970-luvulta alkaen näyttävästi monilla journalismin aloilla. Hän on ansioitunut etenkin lääketiedettä sivuavien, usein herkkien aiheiden asiantuntevana, selkeänä ja empaattisena käsittelijänä.

Palkinto on nimetty liiton pitkäaikaisen sihteerin ja suuren journalistin, professori Väinö Nuortevan eli pakinoitsija Ollin mukaan.


2010

Suomalainen Sanomalehtimiesliitto on myöntänyt Olli-palkinnon tohtori Heikki Hiilamolle tunnustuksena rohkeasta, tuloksellisesta tutkivasta journalismista ja toimittaja Jarmo Luuppalalle tunnustuksena sitkeästä ja rohkeasta uutistyöstä vuosikymmenien aikana.


2009

Olli-palkinnot Marja-Leena Arposelle ja Tapio Vallinille

Suomalainen Sanomalehtimiesliitto on myöntänyt Olli-palkinnon tunnustuksena ansiokkaasta journalistin työstä toimittaja Marja-Leena Arposelle ja Satakunnan Kansan päätoimittajalle Tapio Vallinille. Palkinto on nimetty liiton pitkäaikaisen sihteerin ja suuren journalistin, professori Väinö Nuortevan eli pakinoitsija Ollin mukaan.

Marja-Leena Arponen on kehittänyt merkittävästi suomalaista ruokajournalismia muun muassa 1980-luvulta alkaen julkaistussa Viiniklubi-sarjassa. Suomalaista viinikulttuuria edistänyt sarja on ilmestynyt Uudessa Suomessa ja sittemmin Kauppalehti Optiossa.

Tapio Vallin on toiminut Satakunnan Kansassa mm. erikois-, artikkeli- ja päätoimittajana. Hän on tarttunut ripeästi ajankohtaisiin aiheisiin ja vetänyt merkittävää yhteiskunnallista linjaa. Hän on ansioitunut myös tietokirjailijana.

2008

Olli-palkinnot Margit Haralle ja Markku Huuskolle

Suomalainen Sanomalehtimiesliitto on myöntänyt Olli-palkinnon tunnustuksena ansiokkaasta journalistin työstä Nykypäivän päätoimittajalle Margit Haralle ja Uuden Suomen päätoimittajalle Markku Huuskolle. Palkinto on nimetty liiton pitkäaikaisen sihteerin ja suuren journalistin, professori Väinö Nuortevan eli pakinoitsija Ollin mukaan.

Lehdistötiedote tiistaina 29.4.2008 (word)


2007

Olli-palkinto Olli Ainolalle

Suomalainen Sanomalehtimiesliitto on myöntänyt Olli-palkinnon tunnustuksena ansiokkaasta journalistin työstä toimittaja Olli Ainolalle. Palkinto on nimetty liiton pitkäaikaisen sihteerin ja suuren journalistin, professori Väinö Nuortevan eli pakinoitsija Ollin mukaan.

Olli Ainola on toteuttanut ennakkoluulotonta, rohkeaa yhteiskunnallista uutisjournalismia parin vuosikymmenen ajan mm. Helsingin Sanomissa, Uudessa Suomessa, Iltalehdessä, Suomen Kuvalehdessä ja Kauppalehti Pressossa. Nykyään hän johtaa Yleisradion poliittista uutistoimitusta. Sitkeällä haravoinnilla ja perusteellisella taustatyöllä Ainola on hankkinut monta kansallisestikin merkittävää uutisvoittoa.


2006

Pertti Monto Päätoimittaja TE, AL
Kirsti Pohjonen Pol. toimittaja AL  Lue lisää


2005

Marketta Mattila Kulttuuritoimittaja US, Yle
Pekka Sitari Päätoimittaja Karj.(AL)  Lue lisää


2004

Mirja Bolgàr Kulttuurikirjoittaja US, Yle ym
Juhani Melart Urheilutoimittaja US, IL


2003

Olavi Hurmerinta Taiteilija, prof. US, Apu
Seppo Saves Valokuvaaja, prof. US, Apu ym


2002

Seppo Hyrkäs Pakinoitsija ym. IL, US
Erkki Teikari Päätoimittaja SatK


2001

Heikki Eteläpää Kulttuuritoimittaja US
Terttu Häkkinen Päätoimittaja HämS


2000

Nils Rosberg Toimitussihteeri US
Eero Syvänen Päätoimittaja AL


1999

Pentti Poukka Päätoimittaja US, KL, TE
Katri Veltheim Teatterikriitikko US


1998

Eero Häyrinen Valokuvaaja US
Sakari Kumpulainen Päätoimittaja Aamulehti


   
www.sanomalehtimiesliitto.fi      Lähetä sähköposti osoitteella: sihteeri(at)sanomalehtimiesliitto.fi     Korvaa sähköpostiosoitteissa (at) kirjaimet @-merkillä
  2008 © SSL